Το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουνίου 2018 ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, υλοποιώντας τη θεσμοθετημένη πλέον απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, απένειμε στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ το Κύπελλο Ήθους.  

Η τιμητική αυτή διάκριση στο σωματείο μας αυτό είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής και παράλληλα σοβαρής δουλειάς που γίνεται, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής περιόδου 2017 – 2018 το σωματείο δεν είχε ούτε έναν τιμωρημένο ποδοσφαιριστή.

Της απονομής του Κυπέλλου Ήθους στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΠΙΔΕΣ προηγήθηκε, πριν από έναν περίπου μήνα, η απονομή της ίδιας διάκρισης στο σωματείο Α.Ο. ΦΑΡΟΣ ΜΑΡΙΩΝ, αφού και αυτό δεν είχε στις τάξεις του κανέναν τιμωρημένο ποδοσφαιριστή.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης, με αφορμή τη βράβευση των ΕΛΠΙΔΩΝ, ανέφερε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι άνθρωποι του τοπικού μας ποδοσφαίρου σήμερα, τώρα, όχι αύριο. Πρέπει όλοι μαζί να ανεβάσουμε το επίπεδο των ομάδων με την καλλιέργεια του αθλήματος στη βάση, να αναβαθμίσουμε το ρόλο και το επίπεδο των πειθαρχικών οργάνων, να καταστήσουμε στην πράξη αξιόπιστα πρωταθλήματα, μακριά από επιρροές, κατέληξε.

Μόνο με τέτοιες σοβαρές προσπάθειες δε θα χρειαστεί στο μέλλον να ασχοληθούμε ξανά με το θλιβερό γεγονός της βίας στους αθλητικούς χώρους.