Μία μεγάλη τομή στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αποτελεί το μέτρο της ατομικής κάρτας υγείας του ποδοσφαιριστή, η οποία έχει μπει πλέον δυναμικά στη ζωή μας και όλοι οι ποδοσφαιριστές κάθε ηλικίας που έχουν δελτίο σε ομάδα, υποχρεούνται να την κατέχουν. Σε λίγο καιρό που θα ισχύσει απόλυτα ο νόμος, κανένας  ποδοσφαιριστής δε θα μπορεί να πάρει μέρος σε αγώνα ή προπόνηση ομάδας, αν δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί στον ελάχιστο καρδιακό έλεγχο, το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Η αναβαθμισμένη παρέμβαση, στο επίπεδο της πρόληψης και της προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, εντάσσεται σε μία εθνική στρατηγική που αναπτύσσει η πολιτεία με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αυτήν την περίοδο, χάρη σε πολλαπλές συνεργασίες από το χώρο του αθλητισμού και της υγείας.

Η έγκαιρη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων και ατόμων με γονιδιακή ευαισθησία θα οδηγήσει στην πρόληψη των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων στους νέους ανθρώπους.

Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας έχει προγραμματίσει μία σειρά ημερίδων με θέματα όπως «Η σπουδαιότητα έκδοσης ατομικής κάρτας υγείας ποδοσφαιριστή», που θα διεξαχθεί στις 13 Φεβρουαρίου 2019 στις 19:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Δήμου Παγγαίου, με ομιλητή  τον καρδιολόγο κ. Ηλία Στιμπίρη. Μία ακόμη σημαντική ημερίδα είναι αυτή με θέμα την «Αντιμετώπιση του εθισμού στο Διαδίκτυο», που θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου 2019 στις 18:00 μ.μ. στην αίθουσα  του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κάστρο» των Λιμεναρίων, που βρίσκεται  στις αίθουσες μεταλλείων των Λιμεναρίων Θάσου. Η ίδια ημερίδα θα πραγματοποιηθεί και στις 25 Φεβρουαρίου 2019 στις 18:30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας, με ομιλητές την παιδοψυχολόγο Ασημίνα Αγγελίδου και εκπροσώπους από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας.

Παρακαλούνται όλοι οι παράγοντες των σωματείων, οι προπονητές, οι διαιτητές, οι ποδοσφαιριστές, αλλά και οι γονείς, να παρακολουθήσουν αυτά τα ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα.

Παράλληλα, τις ίδιες ημέρες θα γίνει και η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας για τα σωματεία των περιοχών όπου θα διεξαχθούν οι ημερίδες.