Η ΕΠΣ Καβάλας συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στις ομάδες της και τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Έτσι, Μένουμε Σπίτι και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, γιατί μόνον έτσι θα επανέλθουμε δριμύτεροι στα γήπεδα, είτε στο χορτάρι είτε στις κερκίδες. Μένουμε Σπίτι και κάνουμε δημιουργικά πράγματα, πράγματα ενδιαφέροντα και εποικοδομητικά. Όσοι είμαστε σε αυτή εδώ την ιστοσελίδα έχουμε κάτι κοινό, μας ενώνει η αγάπη για το ποδόσφαιρο. Έτσι όλοι μας ψάχνουμε τρόπους για να γινόμαστε σοφότεροι, καλύτεροι και να μπορούμε να απαντάμε σε κάθε απορία και σε κάθε αμφισβήτηση που έχουμε μέσα μας.

Η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Καβάλας σκέφτηκε τρόπους για να κάνει το  σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» πιο ενδιαφέρον. Και μετά από πολύ σκέψη, καταλήξαμε! Τι ενώνει όλους τους συντελεστές του ποδοσφαίρου, φιλάθλους, παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, διαιτητές πέρα από την αγάπη για το Ποδόσφαιρο;  Οι Κανόνες του Ποδοσφαίρου.  Έτσι όλοι μαζί θα μελετήσουμε. Μην τρομάζετε, δεν θα βάζουμε τεστ, ούτε θα μοιράζουμε άριστα και μπράβο, ούτε και μηδενικά.

Μελέτη των  Κανόνων Αγώνων Ποδοσφαίρου 2019-2020 ή -Αγγλιστί- Law of the Game 2019-2020. Ο τρόπος; Απλός και Ευχάριστος. Με έγγραφα PDF και Video μέσα από το επίσημο κανάλι της ΕΠΣ Καβάλας στο YouTube. Όχι τα εβδομαδιαία μαθήματα που διδάσκουμε και διδασκόμαστε στις Δευτεριάτικες συγκεντρώσεις μας (ω, ναι υπάρχουν και αυτές στη ζωή των Διαιτητών), τα οποία είναι εξειδικευμένα (γιατί όχι, να αποτελέσει το επόμενο επίπεδο διδασκαλίας), αλλά την διδακτέα ύλη των Εισαγωγικών Σχολών Διαιτησίας που αποστέλλει η Ακαδημία Διαιτησίας της ΚΕΔ / ΕΠΟ. Είχαμε κάνει ήδη την πρώτη μας συνάντηση με τους μαθητές της Νέας μας Σχολής Διαιτησίας στην ΕΠΣ, αλλά όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο…κορονοϊός τα βλέπει και γελά.  

Λάβετε, λοιπόν, θέσεις, δυναμώστε τον ήχο και πάμε μαζί να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα τους κανόνες του Βασιλιά των σπορ. Οι συναντήσεις μας θα είναι συχνές, 17 είναι οι κανόνες, με την ευχή όλων μας να τελειώσει όλο αυτό που βιώνουμε το συντομότερο δυνατόν και με υπόσχεση από όλους εμάς πως όσα διδαχθούμε εδώ μέσα θα τα εφαρμόζουμε ακόμα καλύτερα στα γήπεδα. Τα ηλεκτρονικά μαθήματα θα βρίσκονται στην καρτέλα "ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ" - "ΕΓΓΡΑΦΑ". Ήδη το πρώτο e-μάθημα είναι διαθέσιμο στην σχετική καρτέλα. Τα τηλέφωνά μας παραμένουν ανοικτά για οτιδήποτε χρειαστείτε.   Κρατείστε σημειώσεις και…εδώ είμαστε! 

Είμαστε η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Καβάλας, ο Βασίλης Κυριακούδης (Πρόεδρος), ο Γιώργος Μπέης (Αναπληρωτής Πρόεδρος & Υπεύθυνος Εκπαίδευσης) και ο Γιάννης Κούτλας (Μέλος), με τη βοήθεια και συμμετοχή του Αχιλλέα Τσακαλίδη (Υπεύθυνου Επικοινωνίας και Γραμματειακής Υποστήριξης) και σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση!

 

 

Αναγκαία μία μικρή  εισαγωγή, ώστε να δούμε την φιλοσοφία και το πνεύμα των Κανόνων, οι οποίοι  είναι ίδιοι σ’ όλο τον κόσμο από τον τελικό του Παγκοσμίου  Κυπέλλου της FIFA έως σε ένα παιχνίδι μεταξύ μικρών παιδιών που παίζεται στο πιο απομακρυσμένο χωριό. Το ότι οι ίδιοι Κανόνες εφαρμόζονται σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε ήπειρο, χώρα, πόλη και χωριό σε όλο τον κόσμο είναι μία σημαντική δύναμη  που πρέπει να διατηρηθεί. Το ποδόσφαιρο πρέπει να έχει Κανόνες που να το διατηρούν «δίκαιο», αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας χαρακτηριστικό του «Πνεύματος» του παιχνιδιού. Οι καλύτεροι αγώνες είναι εκείνοι στους οποίους ο διαιτητής σπανίως χρειάζεται καθώς οι ποδοσφαιριστές παίζουν µε σεβασμό ο ένας προς τον άλλο, µε σεβασμό προς τους αξιωματούχους  του αγώνα και τους Κανόνες. Η ακεραιότητα των νόμων και οι διαιτητές που τους εφαρμόζουν πρέπει πάντα να προστατεύονται και να είναι σεβαστοί. Όλοι αυτοί που κατέχουν θέσεις στις ομάδες, ειδικά οι προπονητές και οι αρχηγοί των ομάδων, έχουν σαφή ευθύνη στο παιχνίδι, µε το να σέβονται τους αξιωματούχους του αγώνα και τις αποφάσεις τους.

Οι Κανόνες πρέπει να βοηθούν στο να γίνει το παιχνίδι ελκυστικό και ευχάριστο, έτσι ώστε οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή, τη θρησκεία, τον πολιτισμό, την εθνικότητα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία κ.λπ. να θέλουν να πάρουν μέρος και να απολαύσουν τη συμμετοχή τους στο ποδόσφαιρο. Αν και συμβαίνουν «ατυχήματα», οι Κανόνες θα πρέπει να κάνουν το παιχνίδι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές. Αυτό απαιτεί από τους ποδοσφαιριστές να δείχνουν σεβασμό για τους αντιπάλους τους και οι διαιτητές θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα ασφαλές περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας  αυστηρά τα άτομα εκείνα, των οποίων το παιχνίδι είναι πολύ επιθετικό και επικίνδυνο. Οι Κανόνες, στις πειθαρχικές φράσεις που χρησιμοποιούν, εμπεριέχουν  τη µη αποδοχή του µη ασφαλούς παιχνιδιού, π.χ. «ριψοκίνδυνο μαρκάρισμα» (παρατήρηση = κίτρινη κάρτα) και «θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ασφάλεια ενός αντιπάλου» ή «χρησιμοποιώντας υπερβολική δύναμη» (αποβολή = κόκκινη κάρτα). 

Οι Κανόνες του ποδοσφαίρου είναι σχετικά απλοί, σε σύγκριση µε άλλα ομαδικά αθλήματα, αλλά καθώς πολλές καταστάσεις είναι «υποκειμενικές» και οι διαιτητές είναι άνθρωποι (και συνεπώς κάνουν λάθη), κάποιες αποφάσεις θα προκαλούν αναπόφευκτα αντιπαραθέσεις και συζητήσεις. Για αρκετούς ανθρώπους, αυτή η συζήτηση είναι μέρος της απόλαυσης και της ελκυστικότητας του παιχνιδιού αλλά, εάν οι αποφάσεις είναι σωστές ή λάθος, το «πνεύμα» του παιχνιδιού απαιτεί οι αποφάσεις των διαιτητών να γίνονται πάντοτε σεβαστές. Και για να έχουμε πάντα τον κανονισμό μαζί μας…    https://www.epo.gr/media/files/KATASTATIKO_KANONISMOI/2019_2020/Laws_of_the_game_Digital_2019_2020_GRE.pdf

Δεν επιτρέπεται η χωρίς την άδεια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της Ακαδημίας Διαιτησίας της ΕΠΟ η αναπαραγωγή μέρους ή του συνόλου του παρόντος.