Τελευταία ενημέρωση 17/07/2019

 

                        ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  ΚΑΒΑΛΑΣ για την περίοδο 2019 – 2020

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ

Τους αγώνες Κ-16, Κ14, Κ-12 και Κ-10 μεταξύ ποδοσφαιρικών σωματείων της δύναμής της.

Η διεξαγωγή των αγώνων για τα παρακάτω πρωταθλήματα θα γίνεται σύμφωνα με τους όρους που ακολουθούν και βασίζονται στους κανονισμούς πρωταθλημάτων και παιδείας, αλλά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των αγώνων και των αθλητών που συγκροτούν τις ομάδες.

Άρθρο 1: Δικαίωμα συμμετοχής

α. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αναγνωρισμένοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι.

β. Θα συγκροτηθούν 4 (τέσσερις) κατηγορίες α) Κ-16 με αθλητές που γεννήθηκαν μετά την 1-1-2004, β) Κ-14 με αθλητές που γεννήθηκαν μετά την 1-1-2006, γ) Κ-12 με αθλητές που γεννήθηκαν μετά την 1-1-2008, δ) Κ-10 με αθλητές που  γεννήθηκαν μετά την 1-1-2010.

γ. Κάθε Σωματείο μπορεί να συμμετάσχει με δύο ομάδες ανά κατηγορία με την προϋπόθεση ότι θα είναι εντελώς ανεξάρτητες η μία από την άλλη.

Άρθρο 2: Δελτία αθλητικής ιδιότητας και υγείας

α) Οι αθλητές των 4 πρώτων κατηγοριών Κ-16, Κ-14, Κ-12 και Κ-10 θα αγωνίζονται με δελτίο αθλητικής ιδιότητας και ατομική κάρτα υγείας, πλην της κατηγορίας Κ-10, όπου ο ποδοσφαιριστής θα αγωνίζεται με προσωρινό δελτίο αθλητικής ιδιότητας, που εκδίδεται από την ΕΠΣΚ και ατομική κάρτα υγείας. Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να τα προσκομίζουν στο Διαιτητή  πριν την έναρξη του αγώνα και να είναι στη διάθεση των διαγωνιζόμενων ομάδων, όπως προβλέπει ο ΚΑΠ.

Άρθρο 3: Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Ηλικιακή Κατηγορία (Κάτω)

Σχέσεις παικτών

Διάρκεια αγώνα

Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος / μήκος πλάγιας γραμμής)

Εστίες τοποθετημένες με ασφάλεια στο έδαφος (απόσταση οριζόντιου δοκαριού με έδαφος / απόσταση μεταξύ κάθετων δοκαριών)

Μέγεθος μπάλας

Κ-10

7 vs 7

2 x 30 λεπτά

30 x 50 m

2 m x 3 m

No 4

Κ-12

9 vs 9

2 x 30 λεπτά

40 x 65 m

2 m x 5 m

No 4

Κ-14

11 vs 11

2 x 35 λεπτά

60 – 68 m x 100 -  105 m

2,44 m x 7,32 m

No  5

Κ-16

11 vs 11

2 x 40 λεπτά

60 – 68 m x 100 -  105 m

2,44 m x 7,32 m

No 5

Άρθρο 4: Γήπεδα – Πρόγραμμα

α. Τα σωματεία υποχρεούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως την 28η Σεπτεμβρίου 2019.

β. Η κλήρωση των αγώνων πρωταθλήματος θα διεξαχθεί μεταξύ 30/9/2019 και 4/10/2019 και ώρα 18:00 μ.μ., στην αίθουσα συγκεντρώσεων της ΕΠΣ Καβάλας.

γ. Οι αγώνες θα διεξάγονται Σαββατοκύριακο και σε ειδικές περιπτώσεις Τετάρτες, αν αυτό κριθεί αναγκαίο και κατόπιν απόφασης της διοργανώτριας.

δ. Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να μεριμνήσουν για τους εντός έδρας αγώνες του να είναι το γήπεδο τέλεσης του αγώνα στη διάθεσή τους, να φροντίσουν για την καταλληλότητα (γραμμώσεις – κούρεμα), καθώς επίσης ότι άλλο χρειάζεται για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

ε. Την καταλληλότητα ή μη του γηπέδου θα κρίνει αποκλειστικά και μόνο ο διαιτητής. 

Άρθρο 5:  Ηλικιακή Κατηγορία Κ-10

Παιχνίδι 7 vs 7

Η διαδικασία εκπαίδευσης συνεχίζεται και οι βασικές αρχές που αποκτήθηκαν από 5 vs 5 είναι πλεον προσαρμοσμένες στην ηλικία και στις ικανότητες των νεαρών παικτών.

Ανάλυση κανόνων διεξαγωγής των αγώνων:

·        Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1.1.2010 και έπειτα (αφορά την αγωνιστική περίοδο 2019-2020).

·        Μία ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει όσα κορίτσια (παίκτριες) επιθυμεί τόσο στο συνολικό ρόστερ (δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός) όσο και στην αρχική της τοποθέτηση στο γήπεδο.

·        Ο αγώνας θα πρέπει να ξεκινά με τον ίδιο αριθμό παικτών για κάθε ομάδα. Κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει έξι παίκτες εντός αγωνιστικού χώρου και έναν τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να φορά διαφορετικά ρούχα (χρωματισμό) από τους υπόλοιπους παίκτες και των δύο ομάδων. Κάθε ομάδα θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από δέκα ποδοσφαιριστές, από τους οποίους τρεις ή περισσότεροι θα είναι αλλαγές. Οι αλλαγές επιτρέπονται καθόλη τη διάρκεια του αγώνα εκτός από αυτή του τερματοφύλακα η οποία θα γίνεται όταν το παιχνίδι (αγώνας) δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει). Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται από τη μέση του γηπέδου.

·        Αλλαγές μπορούν να γίνονται συνέχεια (δεν υπάρχει όριο αλλαγών)

·        Επιπλέον παίκτης: σε περίπτωση που η διαφορά τερμάτων φτάνει στα 4 παραπάνω για μία ομάδα θα μπορεί η ομάδα που υπολείπεται στα τέρματα να χρησιμοποιεί έναν επιπλέον παίκτη. Αν η διαφορά στα τέρματα πέσει κάτω από τα τέσσερα ο επιπλέον παίκτης βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου και το παιχνίδι συνεχίζεται 7 vs 7. Ο επιπλέον παίκτης κατά τη διάρκεια του αγώνα μπορεί να είναι μόνο ένας παρόλο που η διαφορά τερμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τέσσερα.

·        Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να φορούν ομοιόμορφες εμφανίσεις και απαραίτητα επικαλαμίδες. Επίσης αποφεύγονται επικίνδυνα αντικείμενα πάνω στο σώμα των ποδοσφαιριστών (π.χ. κοσμήματα, ρολόγια). Δεν είναι απαραίτητο να φορά ένα παιδί – ποδοσφαιριστής ποδοσφαιρικά παπούτσια, απαγορεύεται όμως να αγωνίζεται χωρίς παπούτσια.

·        Διαιτητής : Όλοι οι αγώνες διεξάγονται παρουσία διαιτητή. Ο σημαντικότερος σκοπός της παρουσίας του διαιτητή είναι η διεξαγωγή του αγώνα σύμφωνα με το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι». Πριν την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής ενημερώνει τους προπονητές στα ακόλουθα σημεία:

·        Εξοπλισμό των παικτών

·        Αλλαγές παικτών

·        Τι συμβαίνει αν κάποιος ποδοσφαιριστής είναι τραυματίας.

·        Διάρκεια του αγώνα: 2 Χ 30 min. Επιπλέον χρόνος (λόγω τραυματισμού ή για σταματήματα του παιχνιδιού) προστίθεται στο τέλος κάθε ημιχρόνου και υπεύθυνος για αυτό είναι ο διαιτητής.

·        Έναρξη και επανέναρξη του παιχνιδιού: Στη συνάντηση με τους προπονητές πριν από την έναρξη του παιχνιδιού γίνεται και η διαδικασία της κλήρωσης, ποια ομάδα, δηλαδή, θα επιλέξει το γήπεδο. Η άλλη εκτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα. Κανένα τέρμα δεν μπορεί να επιτευχθεί και να καταμετρηθεί κατευθείαν με την έναρξη. Αν αυτό συμβεί, τότε η έναρξη του παιχνιδιού επαναλαμβάνεται. Η μπάλα είναι σε ροή αγώνα μόνο όταν είναι σε κίνηση.

·        Μπάλα εκτός παιχνιδιού: Η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού μόνο όταν ολόκληρη βρίσκεται έξω από τις γραμμές οριοθέτησης των διαστάσεων του γηπέδου ή αν ο διαιτητής έχει σταματήσει το παιχνίδι.

·        Επίτευξη τέρματος: Ένα τέρμα κατακυρώνεται όταν η μπάλα περάσει όλη τη γραμμή τέρματος εντός της εστίας. Μετά την επίτευξη τέρματος η επανέναρξη του αγώνα γίνεται από το μέσο του γηπέδου (σέντρα). Όπως έχει τονισθεί και προηγουμένως ένα τέρμα δεν καταμετράται με απευθείας χτύπημα της μπάλας με την έναρξη του παιχνιδιού.

·        Δεν ισχύει ο κανόνας του οφσάιντ.

·        Ένα ελεύθερο χτύπημα της μπάλας δίνεται όταν:

·        Ένας παίκτης χρησιμοποιεί υπερβολική δύναμη για να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο παίκτη.

·        Κρατά ή σπρώχνει έναν αντίπαλο παίκτη.

·        Πιάνει την μπάλα σκόπιμα με τα χέρια, εκτός από τον τερματοφύλακα μέσα στην περιοχή πέναλτι.

·        Κάνει οτιδήποτε θεωρηθεί επικίνδυνο για τους άλλους παίκτες.

·        Δεν υπάρχουν κόκκινες ή κίτρινες κάρτες.

·        Ο τερματοφύλακας δεν επιτρέπεται να περάσει την μπάλα μετά τη μεσαία γραμμή (γραμμή κέντρου) από ελεύθερο χτύπημα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί τότε η μπάλα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα η οποία επαναρχίζει το παιχνίδι με ελεύθερο χτύπημα από το σημείο που η μπάλα πέρασε τη γραμμή του κέντρου.

·        Αν κάποιος παίκτης μεταβιβάζει την μπάλα στον συμπαίκτη του τερματοφύλακα απαγορεύεται σε αυτόν να πιάσει την μπάλα με τα χέρια εντός και εκτός μεγάλης περιοχής. Αν αυτό συμβεί ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι, εξηγεί στους παίκτες ότι αυτό δεν επιτρέπεται και το παιχνίδι ξεκινά από τον τερματοφύλακα με την μπάλα στα χέρια. Αν αυτό επαναληφθεί τότε δίνεται ελεύθερο χτύπημα υπέρ της ομάδας που δεν είχε την μπάλα στην κατοχή της. Το σημείο που επαναρχίζει το παιχνίδι ορίζεται στο κέντρο του γηπέδου.

·        Αν ένα ελεύθερο χτύπημα της μπάλας γίνει απευθείας προς την εστία της αντιπάλου ομάδας και περάσει τη γραμμή τέρματος τότε επιτυγχάνεται ένα γκολ. Αν το ελεύθερο χτύπημα της μπάλας γίνει από την ομάδα που έχει την μπάλα προς την δική της εστία και η μπάλα περάσει τη γραμμή τέρματος τότε η μπάλα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα και ο αγώνας επαναρχίζει από το σημείο του κόρνερ. Όλα τα ελεύθερα χτυπήματα είναι είναι άμεσα. Κάθε αντίπαλος παίκτης θα πρέπει να είναι σε απόσταση 5 m από το σημείο που θα γίνει το ελεύθερο χτύπημα.

·        Το σημείο πέναλτι είναι 6 m από το κέντρο της γραμμής τέρματος (η παράβαση και ο χώρος που αυτή γίνεται αξιολογείται από τον διαιτητή).

·        Όταν η μπάλα περάσει την πλάγια γραμμή η επαναφορά της γίνεται με χρήση και των δύο χεριών από πίσω και πάνω από το κεφάλι. Ο παίκτης που ρίχνει τη μπάλα θα πρέπει να έχει μέρος του ποδιού του στην πλάγια γραμμή ή εκτός αυτής. Αν η επαναφορά της μπάλας γίνεται λανθασμένα τότε ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και εξηγεί στον παίκτη τον σωστό τρόπο εκτέλεσης και δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο παίκτη να επαναφέρει την μπάλα με το σωστό τρόπο. Σε περίπτωση που αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται ο διαιτητής δίνει αλλαγή χτυπήματος και η μπάλα επαναφέρεται από την αντίπαλη ομάδα.

·        Αν ο τερματοφύλακας πιάσει την μπάλα με τα χέρια μετά από πλάγια επαναφορά συμπαίκτη τότε ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και εξηγεί στους παίκτες ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Το παιχνίδι επαναρχίζει από τον τερματοφύλακα με ρίψη της μπάλας από τα χέρια. Αν αυτό συμβεί ξανά τότε δίνεται πλάγια επαναφορά στο ίδιο σημείο υπέρ της αντίπαλης ομάδας που δεν είχε την μπάλα στην κατοχή της.

·        Αν η μπάλα περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου από τη γραμμή τέρματος τότε η επαναφορά της μπάλας γίνεται με ελεύθερο χτύπημα με την μπάλα να τοποθετείται 1 m από την εστία και με το χτύπημα της μπάλας προς τα εμπρός. Η αντίπαλη ομάδα τοποθετείται εκτός της γραμμής πίεσης (πίσω από τη μεσαία γραμμή). Η αντίπαλη ομάδα μπορεί να εισέλθει εντός της γραμμής πίεσης μόνο όταν ένας παίκτης (της ομάδας που επιτίθεται) υποδεχτεί την μπάλα από τον τερματοφύλακα. Παραβίαση του κανονισμού δίνει το δικαίωμα στο διαιτητή να σταματήσει το παιχνίδι με επανάληψη του ελεύθερου χτυπήματος. Επιτρέπεται στον τερματοφύλακα αν αυτός το κρίνει να παίξει την μπάλα πιο γρήγορα παρόλο που η αντίπαλη ομάδα δεν είναι εκτός γραμμής πίεσης.

·        Το κόρνερ εκτελείται από το σημείο που η γραμμή τέρματος συναντά την πλάγια γραμμή. Ο παίκτης της αντίπαλης ομάδας μπορεί να σταθεί 5 m μακριά από το σημείο χτυπήματος.

Άρθρο 6:  Ηλικιακή Κατηγορία Κ-12

Παιχνίδι 9 vs 9

Ανάλυση κανόνων διεξαγωγής των αγώνων:

·        Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1.1.2008 και έπειτα (αφορά την αγωνιστική περίοδο 2019-2020).

·        Μία ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει όσα κορίτσια (παίκτριες) επιθυμεί τόσο στο συνολικό ρόστερ (δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός) όσο και στην αρχική της τοποθέτηση στο γήπεδο ακόμη και όταν τα κορίτσια έχουν ηλικιακή διαφορά ως και δύο (2) έτη (μεγαλύτερα).

·        Ο αγώνας θα πρέπει να ξεκινά με τον ίδιο αριθμό παικτών για κάθε ομάδα. Κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει οκτώ παίκτες εντός αγωνιστικού χώρου και έναν τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να φορά διαφορετικά ρούχα (χρωματισμό) από τους υπόλοιπους παίκτες και των δύο ομάδων. Κάθε ομάδα θα μπορεί να δηλώνει στο φύλλο αγώνα μέχρι 18 παίκτες και να χρησιμοποιεί εννέα στην αρχική της σύνθεση. Οι υπόλοιποι εννέα θα δηλώνονται ως αναπληρωματικοί. Οι αλλαγές επιτρέπονται καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα όταν το παιχνίδι (αγώνας) δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει). Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται από τη μέση του γηπέδου.

·        Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να φορούν ομοιόμορφες εμφανίσεις και απαραίτητα επικαλαμίδες. Επίσης αποφεύγονται επικίνδυνα αντικείμενα πάνω στο σώμα των ποδοσφαιριστών (π.χ. κοσμήματα, ρολόγια). Δεν είναι απαραίτητο να φορά ένα παιδί – ποδοσφαιριστής ποδοσφαιρικά παπούτσια, απαγορεύεται όμως να αγωνίζεται χωρίς παπούτσια.

·        Διαιτητής: όλοι οι αγώνες διεξάγονται παρουσία διαιτητή. Ο σημαντικότερος σκοπός της παρουσίας του διαιτητή είναι η διεξαγωγή του αγώνα σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανονισμούς του δίκαιου παιχνιδιού. Πριν την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής ενημερώνει τους προπονητές στα ακόλουθα σημεία :

·        Εξοπλισμό των παικτών

·        Αλλαγές παικτών (τρόπο – διαδικασία)

·        Τι συμβαίνει αν κάποιος ποδοσφαιριστής είναι τραυματίας.

·        Διάρκεια του αγώνα: 2 Χ 30 min. Επιπλέον χρόνος (λόγω τραυματισμού ή για διακοπή του παιχνιδιού) προστίθεται στο τέλος κάθε ημιχρόνου και υπεύθυνος για αυτό είναι ο διαιτητής.

·        Έναρξη και επανέναρξη του παιχνιδιού: Στη συνάντηση με τους προπονητές πριν από την έναρξη του παιχνιδιού γίνεται και η διαδικασία της κλήρωσης, ποια ομάδα, δηλαδή, θα επιλέξει το γήπεδο. Η άλλη εκτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα. Κανένα τέρμα δεν μπορεί να επιτευχθεί και να καταμετρηθεί κατευθείαν με την έναρξη. Αν αυτό συμβεί, τότε η έναρξη του παιχνιδιού επαναλαμβάνεται. Η μπάλα είναι σε ροή αγώνα μόνο όταν είναι σε κίνηση.

·        Μπάλα εκτός παιχνιδιού: η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού μόνο όταν ολόκληρη βρίσκεται έξω από τις γραμμές οριοθέτησης των διαστάσεων του γηπέδου ή αν ο διαιτητής έχει σταματήσει το παιχνίδι.

·        Επίτευξη τέρματος: ένα τέρμα κατακυρώνεται όταν η μπάλα περάσει όλη τη γραμμή τέρματος εντός της εστίας. Μετά την επίτευξη τέρματος η επανέναρξη του αγώνα γίνεται από το μέσο του γηπέδου (σέντρα). Όπως έχει τονισθεί και προηγουμένως ένα τέρμα δεν καταμετράται με απευθείας χτύπημα της μπάλας με την έναρξη του παιχνιδιού.

·        Ισχύει ο κανόνας του οφσάιντ.

·        Ένα ελεύθερο χτύπημα της μπάλας δίνεται όταν:

·        Ένας παίκτης χρησιμοποιεί υπερβολική δύναμη για να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο παίκτη.

·        Κρατά ή σπρώχνει έναν αντίπαλο παίκτη.

·        Πιάνει την μπάλα σκόπιμα με τα χέρια, εκτός από τον τερματοφύλακα μέσα στην περιοχή πέναλτι.

·        Κάνει οτιδήποτε θεωρηθεί επικίνδυνο για τους άλλους παίκτες.

·        Υπάρχουν κόκκινες ή κίτρινες κάρτες.

·        Ο τερματοφύλακας ή ένας παίκτης δεν επιτρέπεται να ρίξει – περάσει την μπάλα μετά τη μεσαία γραμμή (γραμμή κέντρου) από ελεύθερο χτύπημα κατά την επαναφορά της μπάλας από τέρματος λάκτισμα (άουτ). Αν παρόλο αυτά κάτι τέτοιο συμβεί (η μπάλα περάσει τη μεσαία γραμμή) τότε η μπάλα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα η οποία επαναρχίζει το παιχνίδι με ελεύθερο χτύπημα από το σημείο που η μπάλα πέρασε τη γραμμή του κέντρου.

·        Αν κάποιος παίκτης μεταβιβάζει την μπάλα στον συμπαίκτη του τερματοφύλακα απαγορεύεται σε αυτόν να πιάσει την μπάλα με τα χέρια. Αν αυτό συμβεί ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και δίνει ελεύθερο χτύπημα υπέρ της ομάδας που δεν είχε την μπάλα στην κατοχή της.

·        Αν ένα ελεύθερο χτύπημα της μπάλας γίνει απευθείας προς την εστία της αντιπάλου ομάδας και περάσει τη γραμμή τέρματος τότε επιτυγχάνεται ένα γκολ. Όλα τα ελεύθερα χτυπήματα είναι άμεσα. Κάθε αντίπαλος παίκτης θα πρέπει να είναι σε απόσταση 5 m από το σημείο που θα γίνει το ελεύθερο χτύπημα.

·        Το σημείο πέναλτι είναι 8 m από το κέντρο της γραμμής τέρματος (η παράβαση και ο χώρος που αυτή γίνεται αξιολογείται από τον διαιτητή).

·        Όταν η μπάλα περάσει την πλάγια γραμμή η επαναφορά της γίνεται με χρήση και των δύο χεριών από πίσω και πάνω από το κεφάλι. Ο παίκτης που ρίχνει την μπάλα θα πρέπει να έχει μέρος του ποδιού του στην πλάγια γραμμή ή εκτός αυτής. Αν η επαναφορά της μπάλας γίνει λανθασμένα τότε ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και δίνει αλλαγή χτυπήματος. Η μπάλα επαναφέρεται από το ίδιο σημείο αλλά από την αντίπαλη ομάδα.

·        Αν ο τερματοφύλακας πιάσει την μπάλα με τα χέρια μετά από πλάγια επαναφορά συμπαίκτη τότε ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και δίνει ελεύθερο χτύπημα υπέρ της αντίπαλης ομάδας που δεν είχε την μπάλα στην κατοχή της.

·        Αν η μπάλα περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου από τη γραμμή τέρματος τότε η επαναφορά της μπάλας γίνεται με ελεύθερο χτύπημα με την μπάλα να τοποθετείται 3 m από την εστία και με το χτύπημα της μπάλας προς τα εμπρός.

·        Το κόρνερ εκτελείται από το σημείο που η γραμμή τέρματος συναντά την πλάγια γραμμή. Ο παίκτης της αντίπαλης ομάδας μπορεί να σταθεί 5 m μακριά από το σημείο χτυπήματος.

Άρθρο 7:  Ηλικιακή Κατηγορία Κ-14

Παιχνίδι 11 vs 11

Ανάλυση κανόνων διεξαγωγής των αγώνων:

·        Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1.1.2005 και έπειτα (αφορά την αγωνιστική περίοδο 2019-2020).

·        Ο αγώνας θα πρέπει να ξεκινά με τον ίδιο αριθμό παικτών για κάθε ομάδα. Κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει δέκα παίκτες εντός αγωνιστικού χώρου και έναν τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να φορά διαφορετικά ρούχα (χρωματισμό) από τους υπόλοιπους παίκτες και των δύο ομάδων. Κάθε ομάδα θα μπορεί να δηλώνει στο φύλλο αγώνα μέχρι 18 παίκτες και να χρησιμοποιεί έντεκα στην αρχική της σύνθεση. Οι υπόλοιποι επτά θα δηλώνονται ως αναπληρωματικοί. Οι αναπληρωματικοί παίκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι συνολικά επτά. Οι αλλαγές επιτρέπονται καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα όταν το παιχνίδι (αγώνας) δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει), σε τρεις όμως συνολικά χρονικές στιγμές για κάθε ομάδα. Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται από τη μέση του γηπέδου. Ποδοσφαιριστής που αντικαθίσταται δε δικαιούται να επαναχρησιμοποιηθεί στον αγώνα.

·        Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να φορούν ομοιόμορφες εμφανίσεις και απαραίτητα επικαλαμίδες. Επίσης αποφεύγονται επικίνδυνα αντικείμενα πάνω στο σώμα των ποδοσφαιριστών (π.χ. κοσμήματα, ρολόγια).

·        Διαιτητής: Όλοι οι αγώνες διεξάγονται παρουσία διαιτητή. Ο σημαντικότερος σκοπός της παρουσίας του διαιτητή είναι η διεξαγωγή του αγώνα σύμφωνα με τους κανόνες παιχνιδιού και το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι». Πριν από την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής ενημερώνει τους προπονητές στα ακόλουθα σημεία:

·        Εξοπλισμό των παικτών

·        Αλλαγές παικτών

·        Τι συμβαίνει αν κάποιος ποδοσφαιριστής είναι τραυματίας.

·        Διάρκεια του αγώνα: 2 Χ 35 min. Επιπλέον χρόνος (λόγω τραυματισμού ή για σταματήματα του παιχνιδιού) προστίθεται στο τέλος κάθε ημιχρόνου και υπεύθυνος για αυτό είναι ο διαιτητής.

·        Iσχύει ο κανόνας του οφσάιντ.

·        Ισχύουν κόκκινες ή κίτρινες κάρτες.

·        Το σημείο πέναλτι είναι 11 m από το κέντρο της γραμμής τέρματος.

Άρθρο 8:  Ηλικιακή Κατηγορία Κ-16

Παιχνίδι 11 vs 11

Ανάλυση κανόνων διεξαγωγής των αγώνων:

·        Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1.1.2004 και έπειτα (αφορά την αγωνιστική περίοδο 2019-2020).

·        Ο αγώνας θα πρέπει να ξεκινά με τον ίδιο αριθμό παικτών για κάθε ομάδα. Κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει δέκα παίκτες εντός αγωνιστικού χώρου και έναν τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να φορά διαφορετικά ρούχα (χρωματισμό) από τους υπόλοιπους παίκτες και των δύο ομάδων. Κάθε ομάδα θα μπορεί να δηλώνει στο φύλλο αγώνα μέχρι 18 παίκτες και να χρησιμοποιεί έντεκα στην αρχική της σύνθεση. Οι υπόλοιποι επτά θα δηλώνονται ως αναπληρωματικοί. Οι αναπληρωματικοί παίκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι συνολικά πέντε. Οι αλλαγές επιτρέπονται καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα όταν το παιχνίδι (αγώνας) δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει), σε τρεις όμως συνολικά χρονικές στιγμές για κάθε ομάδα. Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται από τη μέση του γηπέδου. Ποδοσφαιριστής που αντικαθίσταται δε δικαιούται να επαναχρησιμοποιηθεί στον αγώνα.

·        Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να φορούν ομοιόμορφες εμφανίσεις και απαραίτητα επικαλαμίδες. Επίσης αποφεύγονται επικίνδυνα αντικείμενα πάνω στο σώμα των ποδοσφαιριστών (π.χ. κοσμήματα, ρολόγια).

·        Διαιτητής: Όλοι οι αγώνες διεξάγονται παρουσία διαιτητή. Ο σημαντικότερος σκοπός της παρουσίας του διαιτητή είναι η διεξαγωγή του αγώνα σύμφωνα με τους κανόνες παιχνιδιού και το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι». Πριν από την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής ενημερώνει τους προπονητές στα ακόλουθα σημεία:

·        Εξοπλισμό των παικτών

·        Αλλαγές παικτών

·        Τι συμβαίνει αν κάποιος ποδοσφαιριστής είναι τραυματίας.

·        Διάρκεια του αγώνα: 2 Χ 40 min. Ημίχρονο: 15 min. Επιπλέον χρόνος (λόγω τραυματισμού ή για διακοπή του παιχνιδιού) προστίθεται στο τέλος κάθε ημιχρόνου και υπεύθυνος για αυτό είναι ο διαιτητής.

·        Ισχύουν κόκκινες ή κίτρινες κάρτες.

·        Iσχύει ο κανόνας του οφσάιντ.

·        Το σημείο πέναλτι είναι 11 m από το κέντρο της γραμμής τέρματος.

Άρθρο 9: Τελικές Διατάξεις

α. Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να ανταποκρίνονται όταν καλούνται  από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Σε αντίθετη περίπτωση θα τιμωρούνται όταν απουσιάζουν αδικαιολόγητα.

β. Η συγκρότηση των ομίλων και η διαδικασία ανάδειξης των πρωταθλητών (φάσεις του πρωταθλήματος) θα γίνει με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.ΚΑΒΑΛΑΣ αμέσως μετά τις δηλώσεις συμμετοχής.

 γ. Η Ε.Π.Σ.Κ. διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση της Προκήρυξης αυτής και μετά την έναρξη των πρωταθλημάτων.

 δ. Τα πρωταθλήματα αυτά υπάγονται στις διατάξεις του Κ.Α.Π. με πιστή εφαρμογή του εκτός ορισμένων περιπτώσεων που αναφέρονται ρητά σε αυτήν την προκήρυξη και αυτό διότι υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες σε αυτά τα πρωταθλήματα. Για ότι δεν προβλέπεται στην προκήρυξη αυτή θα αποφασίζει το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ. Καβάλας.

ε. Η εξόφληση του εξοδολόγιου διαιτησίας θα γίνεται από το σωματείο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα.

 

    ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε.

                                                                                                                                                                                                                                                                                   

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

      ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ                                                        ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ