Καθήκοντα παρατηρητή

α. Ο παρατηρητής έχει ως έργο του τη μέριμνα για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων ομαλής διεξαγωγής του αγώνα, μέσα στο χώρο που περιβάλλεται από την εσωτερική περίφραξη του γηπέδου, με εξαίρεση τον εσωτερικό χώρο εντός των αποδυτηρίων ομάδων και διαιτητών και τον κυρίως αγωνιστικό χώρο. Ο παρατηρητής έχει υποχρέωση να περιγράφει λεπτομερώς στην έκθεση του τυχόν ενέργειες ή πράξεις βίας των οπαδών των ομάδων στον εν γένει χώρο του γηπέδου. Επίσης, ο παρατηρητής υποχρεούται να ασκεί όσα καθήκοντα του ανατίθενται με κανονιστικές πράξεις ή με αποφάσεις της, κατά περίπτωση, διοργανώτριας.

β. Στον αγωνιστικό χώρο (ΚΑΠ Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων) ο παρατηρητής επιτρέπει, βάσει καταστάσεων που του παραδίδουν τα διαγωνιζόμενα σωματεία, να εισέρχονται και να παραμένουν, εφ’ όσον του επιδείξουν την ταυτότητα τους (αστυνομική ή επαγγελματική), μόνο τα εξής πρόσωπα:

1. Ο γιατρός του αγώνα κι ένας γιατρός κάθε ομάδας

2. Ένας εκπρόσωπος της κάθε ομάδας

3. Ο φυσικοθεραπευτής της κάθε ομάδας

4. Ο προπονητής κάθε ομάδας και ο τυχόν βοηθός του

5. Δύο τραυματιοφορείς

Οι ΕΠΣ και η ΕΠΟ με τις προκηρύξεις τους δύνανται να καθορίζουν και να εκδίδουν ταυτότητες (διαπιστεύσεις – πιστοποιήσεις εισόδου) πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων για όλη την αγωνιστική περίοδο στα υπό στοιχεία α, β, γ, δ πρόσωπα.  

Μόνο ο προπονητής, ο κάτοχος του αντιστοίχου της κατηγορίας του σωματείου διπλώματος και ο βοηθός αυτού, φέροντες αμφότεροι τα εκδοθέντα από τους αρμόδιους φορείς (ΕΠΟ – ΕΠΣ) Δελτία Πιστοποίησης, έχουν το δικαίωμα να εκτελούν καθήκοντα προπονητή εντός της τεχνικής περιοχής και κανείς άλλος εξ όσων δηλώνονται στο φύλλο αγώνος και παραβρίσκονται στον πάγκο υπό άλλες ιδιότητες.

γ. Πλέον των ανωτέρω προσώπων ο παρατηρητής επιτρέπει την είσοδο και παραμονή στον ίδιο χώρο και των παρακάτω προσώπων: α. Φωτογράφων των επίσημων πρακτορείων τύπου και μελών των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεργείων, για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, εφ’ όσον τα μέλη των τελευταίων έχουν την σχετική άδεια από τη διοργανώτρια. β. Νεαρών ατόμων για την επαναφορά της μπάλας όταν βγαίνει από τα όρια του γηπέδου του παιχνιδιού.

δ. Ο παρατηρητής υποχρεούται να ζητήσει από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που βρίσκεται στο γήπεδο την απομάκρυνση, από τον χώρο αυτό, οποιουδήποτε προσώπου που εμποδίζει – κατά την κρίση του – την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

ε. Στο χώρο της αρμοδιότητας του παρατηρητή ανήκουν, επίσης, ο χώρος που βρίσκεται μπροστά από τα αποδυτήρια των διαιτητών, το προαύλιο, οι διάδρομοι, η καταπακτή και οι τυχόν άλλοι συναφείς χώροι.

Μέσα σε αυτούς τους χώρους επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή, μόνο κατά την αναγραφή των ονομάτων των ποδοσφαιριστών στο Φ.Α., την καταχώρηση ενστάσεων και την υπογραφή του Φ.Α., των εξής προσώπων: α. του παρατηρητή του αγώνα και β. των αρχηγών (ποδοσφαιριστών) των διαγωνιζομένων ομάδων.

στ. Σε περίπτωση που από τους θεατές του αγώνα αναρτώνται πανό ή εκφωνούνται συνθήματα  και φράσεις με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο κατά οποιουδήποτε προσώπου, ή συνθήματα που προσβάλλουν την εθνική συνείδηση ποδοσφαιριστών, αξιωματούχων ομάδων ή αγώνων, φιλάθλων και τη μνήμη τεθνεώτων, ο Παρατηρητής του αγώνα κάνει προειδοποίηση – έκκληση, μέσω των μεγαφώνων να σταματήσουν τα συνθήματα και ζητά από τις ομάδες να αποσυρθούν τα πανό, με παράλληλη επισήμανση των κυρώσεων που θα υποστεί η ομάδα τους.

ζ. Ο παρατηρητής οφείλει να συντάξει, σε οποιαδήποτε περίπτωση, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα έκθεση σε ειδικό έντυπο της διοργανώτριας που απευθύνεται προς αυτήν.

η. Οι διαγωνιζόμενες ομάδες και τα πρόσωπα που αναφέρονται στις παρ. β και γ του παρόντος άρθρου οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και στις εντολές του παρατηρητή. Κατά των ομάδων ή των προσώπων, που δεν συμμορφώνονται με τις εντολές του παρατηρητή, επιβάλλεται, εκτός των άλλων προβλεπομένων πειθαρχικών ποινών και χρηματική ποινή τουλάχιστον πενήντα (50) ευρώ.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Παρατηρητής οφείλει να ελέγξει εάν τηρήθηκαν από τη γηπεδούχο ομάδα οι διατάξεις του ΚΑΠ Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για τη διοργάνωση των αγώνων.

θ. Ο Παρατηρητής ή ο Βοηθός του οφείλει να πηγαίνει στους εξωτερικούς από τα αποδυτήρια χώρους για να βεβαιωθεί ότι μέσα στους χώρους αυτούς δεν κινούνται άλλα άτομα πέραν των αθλητών και των διαπιστευμένων προσώπων και ότι δεν έχει συμβεί κάποιο γεγονός που πρέπει να αναφερθεί. Όποτε κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να παραμείνει στη θέση του μέχρι να διαπιστωθεί ότι η αποχώρηση των φιλάθλων διεξάγεται ομαλά.

 

Ο Παρατηρητής αποχωρεί από το στάδιο μετά την αποχώρηση των ομάδων, του διαιτητή και των βοηθών του.

Το βράδυ της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου 2018 οι Παρατηρητές αγώνων, με πρωτοβουλία του προέδρου τους, κ. Στάθη Τουνουσίδη, έκοψαν τη βασιλόπιτα τους στο καφέ «RUM DO».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, από πλευράς ΕΠΣ Καβάλας, ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Τάσος Στεφανίδης και Γιώργος Πριονίδης. Την εκδήλωση τίμησε και ο διεθνής διαιτητής μας, κ. Σταύρος Μάνταλος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις σχέσεις ενός διαιτητή με τον Παρατηρητή στη διάρκεια ενός αγώνα.

 

Τυχερός αναδείχθηκε  ο Παρατηρητής και πρόεδρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, κ. Μάκης Καρολίδης, ο οποίος κέρδισε το φλουρί και θα πάρει ως δώρο ένα ζευγάρι παπούτσια από  τη βιοτεχνία υποδημάτων «ΜΙΛΤΟΝ», του Γιάννη Στεφανίδη.

Μετά από εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Παρατηρητών αγώνων, κ. Στάθη Τουνουσίδη, η ΕΠΣ Καβάλας αποφάσισε να διοργανώσει μία κοπή βασιλόπιτας, η οποία θα γίνει σε στενό κύκλο Παρατηρητών.

 

Στην κοπή, που θα γίνει την Πέμπτη 15/02/2018 στο μαγαζί “RUM DO”, θα παρευρεθεί ως επίσημος προσκεκλημένος ο διεθνής διαιτητής μας Σταύρος Μάνταλος, ο οποίος θα μιλήσει στους παρευρισκομένους για την εμπειρία και τη συνεργασία του με τους Παρατηρητές αγώνων στους διεθνείς και Ομοσπονδιακούς αγώνες που έχει διευθύνει έως σήμερα.

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συγκεντρώσεων της ΕΠΣ Καβάλας το απόγευμα της Πέμπτης 9/11/2017 το δεύτερο σεμινάριο Παρατηρητών αγώνων, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 15 υποψήφιοι παρατηρητές.

Η ΕΠΣ Καβάλας θεωρεί πολύ σημαντική την παρουσία του παρατηρητή αγώνα σε μια ποδοσφαιρική συνάντηση και για το λόγο αυτό δίνει μεγάλη βαρύτητα στη δημιουργία σώματος παρατηρητών, οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να είναι καταρτισμένοι και να γνωρίζουν άριστα τα καθήκοντα τους και τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, θα πρέπει στον παρατηρητή να αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός από τους παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, διαιτητές, ακόμη και τους φιλάθλους, διότι ο παρατηρητής είναι επί της ουσίας ο άνθρωπος που θα μεταφέρει αμερόληπτα την εικόνα του συνολικού χώρου του γηπέδου, και όχι μόνο την εικόνα του αγωνιστικού χώρου ή των αποφάσεων των διαιτητών, στη διοργανώτρια αρχή.

Πολλές φορές είμαστε θεατές αλλά κυρίως ακροατές των παραπόνων που διατυπώνουν όλοι οι ανωτέρω προς τον παρατηρητή, όπως «…δεν είδες τι κάνει ο διαιτητής…» ή «…τι κάνει ο επόπτης…» ή «…δεν ήταν φάουλ αυτό…» ή «…δεν ήταν πέναλτι…» κλπ. Αυτό γίνεται πρωτίστως διότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν το ρόλο του παρατηρητή αγώνα σε μια ποδοσφαιρική συνάντηση.

Πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε, ότι άλλος είναι ο ρόλος του παρατηρητή διαιτησίας και άλλος του παρατηρητή αγώνα και δεν θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε αυτόν για μια τυχόν εσφαλμένη απόφαση του διαιτητή ή του επόπτη γραμμών.

Αγαπητοί παράγοντες, ο παρατηρητής είναι ο δικός σας άνθρωπος, ο συνεργάτης σας, ο συνάδελφος σας, διότι και αυτός είναι παράγοντας ενός άλλου σωματείου που προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Για το λόγο αυτό, όταν έρχεται στο γήπεδο σας ένας παρατηρητής θα πρέπει να τυγχάνει ευγενικής φιλοξενίας, να του παρέχετε ένα κάθισμα για να καθίσει ή ένα μπουκάλι νερό και να τον διευκολύνετε ώστε να κάνει το έργο του ανεπηρέαστος και απερίσπαστος, καθώς ενδεχομένως αύριο να είστε εσείς αυτοί που θα βρεθείτε ως παρατηρητής αγώνα σε ένα άλλο γήπεδο και να είστε σε παρόμοια θέση. Μόνον έτσι θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του. Θέλουμε να καταστήσουμε το γήπεδο, και πιο συγκεκριμένα τον ποδοσφαιρικό αγώνα, έναν τρόπο διασκέδασης, χαράς, γιορτής και όχι εκτόνωσης των συσσωρευμένων προβλημάτων της καθημερινότητάς μας.

Αγαπητοί φίλοι, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Και αθλητικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρατηρητών

Και πρώην Γεν. Γραμματέας της ΕΠΣ Καβάλας

 

Ευστάθιος Τουνουσίδης 

Πραγματοποιήθηκε με  απόλυτη επιτυχία το επιμορφωτικό σεμινάριο για παρατηρητές αγώνων ποδοσφαίρου. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 το απόγευμα στην  αίθουσα συγκεντρώσεων της ΕΠΣ Καβάλας και το παρακολούθησαν πολλοί παράγοντες του ποδοσφαίρου που επιθυμούν να προσφέρουν  τις υπηρεσίες τους στα τοπικά μας  πρωταθλήματα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρατηρητών Αγώνων, κ. Τουνουσίδης, ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τον Κανονισμό Παρατηρητών Αγώνων και επεσήμανε τη σπουδαιότητα ύπαρξης παρατηρητή  σε όλους τους αγώνες της ΕΠΣ Καβάλας.

Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει κατανοητό από τους παράγοντες των σωματείων αλλά και κάθε άλλο εμπλεκόμενο σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αφού η παρουσία του παίζει καταλυτικό ρόλο στην ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση του επιπέδου του πρωταθλήματος.

 

Οι παρατηρητές θα είναι εφοδιασμένοι με ειδικό δελτίο πιστοποίησης που εκδίδει η Ένωση και θα ορίζονται κάθε Σαββατοκύριακο από τον πρόεδρο της Επιτροπής. Η λίστα  των παρατηρητών είναι ανοικτή και θα μπορεί να προστεθεί σε αυτήν κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, αφού προηγουμένως επικοινωνήσει με τον κ. Τουνουσίδη Στάθη στο τηλέφωνο 6972121990.

Σας ενημερώνουμε ότι η Επιτροπή Παρατηρητών Αγώνων πρόκειται να πραγματοποιήσει σεμινάριο πιστοποίησης παρατηρητών αγώνων, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΠΣ Καβάλας.

Οι συνεχείς τροποποιήσεις του ΚΑΠ, αλλά και του Κανονισμού Παρατηρητών Αγώνων, καθιστούν αναγκαίο το σεμινάριο αυτό που έχει στόχο την ενημέρωση όλων όσων πρόκειται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα τοπικά μας πρωταθλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την πιστοποίηση του παρατηρητή αγώνα, να προσέλθουν στο σεμινάριο και να ενημερωθούν γύρω από τις νέες διατάξεις.

Αγαπητοί φίλοι, το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ελκυστικό και ευχάριστο για τους ποδοσφαιριστές, τους διαιτητές, τους προπονητές, καθώς και για τους φιλάθλους, τους διοικητικούς παράγοντες κλπ. και σε αυτό αποτελεί χρέος όλων όσων συμμετέχουν η γνώση των κανονισμών και η ενημέρωση.

Οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μαζί τους μία φωτογραφία, προκειμένου να τους εκδοθεί ταυτότητα παρατηρητή.

 

Για την Επιτροπή Παρατηρητών

Ο Πρόεδρος

 

Ευστάθιος Τουνουσίδης

Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ εφαρμόζοντας τις διατάξεις του άρθρου 13 του ΚΑΠ έχει καταρτίσει για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο τον πίνακα παρατηρητών αγώνων που είναι οι παρακάτω:

 

Α/Α

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

1.

ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΣ           

Σ.

2.

ΚΑΡΑΝΛΙΚ

Σ.

3.

ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ

Π.

4.

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Ι.

5.

ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Ν.

6.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κ.

7.

ΛΑΜΠΙΔΗΣ

Ν.

8.

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

ΣΤ.

9.

ΠΑΝΑΓΟΣ

Σ.

10.

ΤΣΑΓΚΑΛΗΣ

Θ.

11.

ΜΗΛΙΑΔΗΣ

Κ.

12.

ΖΕΪΤΙΔΗΣ

Ν.

13.

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Ι.

14.

ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΣ

Β.

15.

ΓΕΡΑΚΙΝΗΣ

Ε.

16.

ΚΟΝΤΟΣΤΟΛΗΣ

Ε.

17.

ΝΑΝΟΣ

Κ.

18.

ΡΕΜΠΑΣ

Δ.

19.

ΣΕΡΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κ.

20.

ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ

Ι.